duminică, 23 septembrie 2012

8. Rila - Musala - 21-23 septembrie 2012

Expediţia de cucerire a celui mai înalt vârf din Bulgaria a început în dimineaţa zilei de 21 septembrie 2012,  la ora 5:00, pe o ploaie torenţială. După un drum de aproximativ 550 km, străbătând traseul Târgovişte – Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Samokov, temerarii dâmboviţeni au ajuns la Borovec, staţiune montană (altitudine 1315 m) aflată la poalele munţilor Rila. Fiindcă telegondola nu funcţiona din motive tehnice, cei patru montaniarzi au început ascensiunea pe jos, iniţial prin pădure, apoi prin zonă de jnepeniş, până la cabana Musala, aflată la altitudinea de 2389 m.
A urmat un somn binemeritat după lunga ascensiune (în acea noapte au fost – 7 grade în zonă), apoi veteranii (citeşte dinozaurii) Asociaţiei de Turism „Chindia” s-au echipat de drumeţie şi printre uriaşe lespezi sau prin hăţişuri de jnepeni au ajuns la Refugiul Ledeno Jezero (Lacul verde – 2720 m. Refugiul se mai numeşte şi Everest, în amintirea unui alpinist bulgar ucis de o avalanşă după cucerirea Everestului. A urmat o scurtă pauză de refacere a forţelor cu un ceai cu rom, apoi ascensiunea finală pe o creastă cu înclinare mare, fie pe variantă de vară, fie pe cea de iarnă (pe munte deja se pusese o pojghiţă de zăpadă).
La final, după aproximativ 3 ore de ascensiune, simbolurile oraşului Târgovişte şi ale României erau prezentate, la loc de cinste, pe cel mai înalt vârf al Bulgariei, vârful Musala – 2925 m.


Coborârea nu s-a făcut pe aceeaşi variantă având în vederea experienţa montaniarzilor dâmboviţeni şi dorinţa lor de a vedea zone noi. Ei au coborât pe un traseu nemarcat (foto 9), pe Malka Musala (Micul Musala – 2902 m), apoi pe Irecek (2852 m) trecând pe lângă Sfinxul din Rila şi ajungând la staţia de sus a telegondolei, la Yastrebetz (2369 m). Revenirea în ţară s-a făcut în data de 23 septembrie 2012. 
Au participat: Ileana Bocanciu (Fieni – 44 ani), Marius Prundaru (Fieni – 44 ani), Gigi Nedelcu (Târgovişte – 53 ani), Nicu Posta (Târgovişte – 57 ani).
Ascensiunea face parte din programul Top 27, program de cucerire a celui mai înalt vârf din fiecare ţară a Uniunii Europene, program iniţiat de Nicu Posta, membru fondator al ATC, la 1 ianuarie 2007.
De asemenea, ascensiunea este un omagiu adus Consiliilor locale Târgovişte şi Fieni, Primăriilor din aceste oraşe, autorităţi care, de-a lungul timpului au sprijinit activitatea ATC. Pentru cei mai tineri, menţionăm că Asociaţia de Turism „Chindia” a fost înfiinţată la 15 decembrie 1983, pe lângă B.T.T. Dâmboviţa de un grup de ghizi montani şi că, prin performanţele sale, ATC este un reper în lumea montaniarzilor atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

Nicu Posta
Preşedinte de onoare - A.T.Chindia


Fotografii:





Niciun comentariu:

Colții Doicii - 29 ianuarie 2023