joi, 8 noiembrie 2007

PRO-MEDIU, PRIN ŞCOALĂ, PENTRU COMUNITATE






PROBLEME DE MEDIU ÎN ZONA PUCIOASA

SUNTEM OAMENII FAPTELOR!

Astăzi, toată lumea recunoaşte existenţa problemelor de mediu, la nivel local, regional, naţional şi mondial. Auzim tot mai des termenii „încălzire globală” sau „diminuarea stratului de ozon”. Şi pentru că acum doi ani am participat la o expediţie în îndepărtata Antarctică, pot să spun că acestea, din păcate, nu sunt doar vorbe goale… Dar asta nu ajută!

Ce putem face noi, aşadar, concret, aici în România, în nordul judeţului Dâmboviţa?

Înfiinţat la 15 decembrie 1983 în Târgovişte, Clubul de Turism „Sfinx”, a primit mai apoi, denumirea oficială de „CHINDIA”.

Participări la concursuri teoretice şi practice de drumeţie montană, sau la manifestări culturale, activităţi de marcare şi remarcare precum şi acţiuni de întreţinere a potecilor şi ecologizare în masivele Leaota şi Bucegi au făcut numele „Chindia” cunoscut, atât la nivel local – în competiţie, dar şi în colaborare cu alte cluburi – precum şi la nivel naţional.
Începând cu 1989, s-a simţit un suflu puternic, prin infuzia de tinereţe a membrilor noi şi prin diversificarea activităţilor, mai ales în domeniul alpinismului, speologiei şi acţiunilor ecologice.
Au urmat ani de dăruire şi pasiune din partea multor tineri, care devenind membri, au deprins încet, încet, tainele muntelui învăţând să iubească şi să protejeze mediul înconjurător. Colaborarea cu multe cluburi similare din ţară, precum şi cu alte organisme din judeţ (Primăria Târgovişte, Primăria Pucioasa, Crucea Roşie Dîmboviţa, Salvamont Dâmboviţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului, şcoli, licee, facultăţi etc) au făcut ca activităţile noastre în domeniul educaţiei şi protecţiei mediului să fie din ce în ce mai diversificate, datorită perseverenţei şi implicării voluntare a membrilor în activităţi civice, de ecologizare şi protecţie a mediului.
Exuberanţa tinereţii dar şi experienţa adunată peste ani, ne-au făcut să visăm la ţinte mai înalte.
Pe măsură ce activitatea externă devenea din ce în ce mai performantă, (membrii noştri ajungând pe Elbrus, Kilimanjaro, Aconcagua, Matterhorn şi Mont Blanc, Toubkal, McKinley sau Antarctica), nici cea internă nu a rămas mai prejos. Multe proiecte şi programe s-au derulat în asociaţie iar la împlinirea „majoratului”, în anul 2002, după 18 ani de activitate, a fost deschisă prima filială, la Pucioasa. Aceasta a funcţionat timp de doi ani, sub îndrumarea inimoaselor Cătălina Posta şi Violeta Sprinceană. Cu această ocazie a fost iniţiat programul „Educaţie prin Turism”, constând în tabere de iniţiere montană pentru copii şi tineri, continuat în anii următori la Măgura, de „Cercul Tinerilor Ecologişti”.
În apropierea aniversării de 22 de ani, la 16 noiembrie 2005, a luat fiinţă sucursala Fieni a Asociaţiei de Turism „Chindia”. Cu sprijinul permanent al Primăriei şi al Consiliului Local.
Dragostea de munte, pasiunea pentru natură şi prietenia ce ne leagă de atâţia ani, fac ca pentru noi, problemele de mediu să fie nişte realităţi concrete care trebuie atacate direct la rădăcină.
Implicând în acţiunile sale peste 1000 de persoane anual, ATC a iniţiat în decembrie 2002, programul intitulat „EDUCAŢIE PRIN TURISM”, având ca scop atragerea tineretului în practicarea turismului specializat, în condiţii de deplină siguranţă şi cu protejarea mediului înconjurător. Acest program, bazat pe educaţia non-formală, deschide porţile către descoperirea tainelor muntelui, cu ajutorul drumeţiei montane, alpinismului, speologiei şi turismului ecologic.
La cele 28 de etape desfăşurate până în prezent, în Masivele Bucegi şi Leaota, au participat 883 de persoane, majoritatea tineri.
Aşadar, punctul nostru de vedere cu privire la problemele de mediu din zona Pucioasa este clar! Am fost şi vom fi oamenii faptelor, acolo unde avem dorinţa, putinţa şi ştiinţa pentru a forma şi schimba mentalităţi!

Niciun comentariu: