luni, 29 august 2016

ŞCOALA CURAJULUI 2016 - La final - 31 august 2016

În anul 2009 s-a organizat pentru prima dată, tabăra naţională intitulată „Școala Curajului”. Acțiunea a avut un asemenea răsunet, încât an de an, a fost apoi realizată de Asociația Ecologică Floare de Colț și finanțată de MinisterulTineretului și Sportului, având ca partener Organizaţia Naţională"Cercetaşii României" - Centrul Local "Naparis".
În cele opt ediţii ale acestui proiect, au participat în tabere de educație non-formală cu specific montan, un număr de 576 de persoane, dintre care 520 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în Munții Bucegi și Leaota, având ca locații de cazare Tabăra Cerbul, Cabana Padina sau Tabăra Căprioara.
Anul acesta, în perioada 22-28 august 2016, un număr de 40 de tineri iubitori ai naturii, având prioritate cei cu oportunităţi reduse, grupați în 10 echipe de câte patru persoane (doi băieţi şi dăuă fete) și reprezentând tot atâtea unități de învățământ, au fost prezenți pentru o săptămână, în munții Bucegi şi Leaota, pentru a străbate trasee încântătoare, pentru a-și depăși limitele și desigur pentru a-şi face noi prieteni și pentru a petrece seara în jurul focului de tabără, momente de neuitat.
În prima zi de mers, traseul străbătut a fost: Tabăra Căprioara – Cantonul Brătei – Şaua Lucăcilă – Vârful Zănoaga (1788m) sau "Podul cu Florile" (cel mai  interesant punct de belvedere din Munţii Bucegi) – Cabana Bolboci (1460m) – Cheile Zănoagei Mari – Dobreşti – Tabăra Căprioara. Drumul a fost lung și uneori dificil, dar toată lumea s-a întors cu amintirea peisajelor superbe, vremea fiind foarte bună pentru drumeţie.
Miercuri, traseul lung şi obositor a fost înlocuit cu testarea curajului și tenacitatății, la cele trei ateliere de cățărare, pe grade diferite de dificultate, precum  și la coborârea în rapel, în zona stâncii de la Gâlma. Priveliştea superbă văzută de sus şi senzaţia de victorie şi libertate au fost răsplata pentru spectaculoasa ascensiune pe lama ascuţită, echipată special cu corzi de siguranţă.
Pentru ziua de joi, provocarea a crescut, cele 10 echipe având de parcurs un traseu nemarcat, până pe Vârful Raciu (1518m), în care mersul prin pădure, alternează cu parcurgerea de poienițe sau mersul pe pietre, direct prin firul văii. Odată ajunşi sus, perspectiva care se deschide asupra Munţilor Bucegi şi Leaota de pe Vârful Raciu este superbă, privirea neştiind încotro să alerge mai repede.
A urmat o nouă schimbare de program, pentru ziua de vineri fiind pregătite activități de speologie în bazinul Văii Rătei, pentru a face diferența între exocarst (chei, lapiezuri, horoabe) şi endocarst (peşteri şi avene), sălbăticia mediului subteran fascinându-i imediat pe tinerii participanţi.
Sâmbătă s-au desfăşurat probele de orientare turistică cu harta și busola, precum şi cea de montare de corturi, probe la care echipele s-au mobilizat pentru fiecare minut câștigat. Seara, la focul de tabără, atmosfera a fost cu adevărat... incendiară, pentru ca duminică, pe o căldură ca în luna lui cuptor, marea bătălie cu apă să încheie cu mare veselie această minunată tabără!
Proiectul Școala Curajului 2016 a fost a 62 etapă a  programului „Natura ne învață primii pași în viață”, care a ajuns astfel la 3350 de participanți. Impresiile tinerilor în urma acestei tabere, ne dau certitudinea că munca noastră este apreciată şi va da roade peste ani, unii dintre ei declarând că Şcoala Curajului a fost: "Cea mai tare tabără din viaţa mea!"

Președinte AEFC
Prof. Marius Prundaru


Niciun comentariu: