duminică, 22 martie 2015

8. Piatra Craiului - Curmătura 21-22 martie 2015DATA:  21-22 martie 2015
ZONA: Piatra Craiului – Cabana Curmătura
ORGANIZARE: Asociaţia Ecologică Floare de Colţ
PARTICIPARE: 5 persoane
Prundaru Marius, Prundaru Andra, Bocanciu Ileana, Tudosă Nicolae, Laurenţiu Ina
DESCRIERE:
Sâmbătă am plecat din Fieni la 8:30 şi am ajuns foarte repede până la Fântâna lui Botorog (10:30), cu maşina lui Nicuşor. Am urcat la Cabana Curmătura pe bandă galbenă, unde am sosit la ora 13:00. Întâlnire plăcută şi surprinzătoare cu Dan şi Paula Ciorik, cu Vlad, Crina şi alţi câţiva prieteni, cazaţi la Bran, pentru aniversarea Bucur 35.
După masa de prânz (cu nelipsita ciorbă de fasole), ne-am cazat într-o cameră cu 12 paturi, am lăsat bagajele şi la ora 14:15 am plecat spre Şaua Crăpăturii, unde am ajuns peste o jumătate de oră. Am pornit apoi spre Vârful Piatra Mică (1816m) pe marcaj punct albastru şi am urcat cu spor, întâlnind mai multe grupuri, inclusiv câţiva băieţi sperioşi, care n-au asigurat că traseul este foarte dificil şi că trebuie să ne întoarcem pentru că ne va prinde noaptea pe drum...
Cu toate acestea noi am continuat să urcăm, bucurându-ne de soarele minunat, care ne răsfăţa din plin. Am ajuns la cruce la ora 16:00 şi ne-am bucurat nespus de frumuseţea din jur. La ora 16:30 am început coborârea spre Poiana Zănoaga, iar la ora 18:00 eram înapoi la cabană, tocmai la timp pentru a ne răsfăţa cu o foarte gustoasă plăcintă cu urdă, specialitatea casei!
Duminică, am profitat de foiala generală care s-a iscat în cameră pe la ora 5:00 şi ne-am retras tiptil, cu bagajele pregătite de cu seară, dând startul la ora 5:30. Zăpada era îngheţată, aşa că Nicuşor, Andra şi Ina au mers cu colţari, eu cu piolet, Marius cu beţe. În acelaşi timp cu noi a mai plecat un băiat, Florin, cu care am mers împreună, până dincolo de Şaua Crăpăturii, Apoi el a mărit ritmul şi s-a distanţat, urmându-şi drumul. În Şaua Crăpăturii am sosit la ora 6:00, când soarele se pregătea să apară, dar am continuat traseul pe punct roşu, surprinzându-i primele raze ceva mai sus, unde am întârziat voit, la poze. Am atacat urcuşul susţinut pe cabluri, până în Vârful Turnu (1923), locul de unde începe creasta propriu-zisă. Eram cam cu un sfert de oră în urma timpilor estimaţi pe panourile indicatoare, dar nu ne făceam probleme deloc, vremea fiind minunată iar zăpada încă întărită. În şaua Padinei Închise am făcut un popas mai lung pentru o gustare, am urcat apoi pe Vârful Padina Popii (2025m) şi continuând pe creastă, am sosit fără probleme pe Vârful Ascuţit (2150m), ţinta noastră din această zi, la ora 10:30. În refugiul de lângă vârf ne-am refăcut un pic forţele, după care am plecat la ora 11:00 spre Cabana Curmătura pe triunghi albastru. În prima parte a traseului, un şir de urme coborau civilizat din marcaj în marcaj. Apoi la un moment dat, urmele s-au abătut spre stânga, pe un jgeab, numai bun  de „dat pe fund”. Ne-am prins şi noi în în joc şi chiuind cu spor, am tot coborât aşa, vreo 500m... diferenţă de nivel! Apoi am tot mers pe urme, dar era clar că suntem razna. Am avut totuşi încredere în predecesorii noştri, simţind că au spirit de orientare şi am regăsit traseul, ajungând la cabană la 14:30, după 9 ore absolut minunate!
După prânz, ne-am luat rămas bun de la gazde şi cu părere de rău am părăsit cabana la ora 15:00. La ora 16:30 eram jos, foarte murdari, pentru că zăpada curată pe care venisem noi sâmbătă dimineaţă, se topise în cele două zile cu soare, sub paşii nenumăraţilor turişti care au bântuit prin zonă.
La ora 17:00 am plecat de la Fântâna lui Botorog, iar la 19:00 eram înapoi la Fieni, cu tot cu scurta pauză pe care am făcut-o la Buşeni, pentru a înapoia o pereche de colţari lui Roco şi unde ne-am bucurat nespus, întâlnindu-l pe vechiul nostru prieten Cătălin Manoliu.
OBSERVAŢII:
-      Vreme foarte frumoasă pe toată perioada
-      Cazarea la Cabana Curmătura – 30 lei/pers, ciorba – 9 lei, ceaiul 2 lei, plăcintă cu urdă 7 lei (şi face toţi banii!!!)
-      Cabanieri deosebiţi - Curmătura a fost şi a rămas o CABANĂ adevărată!

Poze:


Niciun comentariu: