vineri, 2 august 2013

3. Cercetaşii din Fieni au fost la centenar! 28 iulie - 2 august 2013

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” a luat fiinţă în anul 1913, fiind membră fondatoare a WOSM (World Organization of the Scout Movement). În România există în prezent 61 de Centre Locale în toată ţara, în care activează peste 2500 de cercetaşi - copii, tineri şi lideri adulţi. Cercetășia completează în educaţia tânărului, familia şi şcoala, dezvoltă cunoașterea de sine, necesitatea de a participa, de a explora, de a descoperi, de a ajuta. Cercetăşia vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate, a preocupării faţă de ceilalţi si față de sine.
Centrul local “Naparis” a luat fiinţă în anul 2008, cu sediul în oraşul Pucioasa, dar reuneşte de fapt, cercetaşii din tot judeţul Dâmboviţa.
Pentru a celebra cei 100 de ani de cercetăşie în România, Centrul Local “Naparis” a realizat prin implicarea patrulelor Coresi şi Petale Roz,  proiectul “FIENI – ORAŞ DE CERCETAŞ”, în perioada aprilie - iunie 2013. Scopul proiectului a fost: stimularea participării creative a copiilor şi tinerilor, pentru a pune în valoare şi a promova cercetăşia în oraşul Fieni, precum  şi promovarea oraşului Fieni prin intermediul cercetăşiei.
Parteneri  în  cadrul proiectului au fost:
  Primăria oraşului Fieni
         Carpatcement Holding SA
  Şcoala “Diaconu Coresi”
   Trees for Peace prin intermediul Asociaţiei Mai Mult Verde, Ambasadei SUA şi Peace Corp Romania
  Asociaţia Ecologică Floare de Colţ.
În urma implicării în proiectul local « Fieni – Oraş de cercetaş » lupişori din patrula Petale Roz, însoţiţi de doi lideri adulţi, au participat la Centenarul lupişorilor de la Palatul Mogoşoaia, în perioada 28 iulie – 2 august 2013, sprijiniţi fiind de primăria oraşului Fieni.
Lupişorii din Fieni au luat parte timp de şase zile, alături de alţi 250 de copii şi lideri adulţi din toată ţara, la activităţi pline de aventură, jocuri, creativitate şi voie bună.
În prima zi, lupişorii din cele 30 de patrule prezente şi-au montat corturile, s-au împrietenit unii cu alţii cu ajutorul jocurilor de cunoaştere, apoi au participat cu toţii la deschiderea oficială a Centenarului lupişorilor.
Ziua a doua a fost plină de provocări pentru micii cercetaşi. După înviorarea de dimineaţă, cu toţii au participat prin rotaţie, la mai multe ateliere : orientare, supravieţuire, noduri utile, educaţie sanitară, cine ştie câştigă, atelier spiritual, pictură şi olărit. Seara s-au bucurat împreună, expunându-şi costumele şi măştile la carnaval.
În cea de-a treia zi, probele au devenit şi mai dificile. Jocul de strategie « Lumea apelor » precum şi realizarea unei machete a domeniului Mogoşoaia, a pus pe toată lumea la grea încercare. La final de zi, lupişorii din fiecare patrulă şi-au prezentat proiectul local, făcând astfel cunoscută şi celorlalţi, implicarea  lor în comunitate.
Cu siguranţă, cea mai aşteptată a fost ziua a patra, o zi plină jocuri şi aventură : pânza de păianjen, labirintul, plasa de căţărare sau tiroliana, au fost tot atâtea provocări, cărora cercetaşii le-au făcut faţă ! Încântaţi de această zi minunată, la sfârşitul zilei s-au adunat cu toţii, pentru a primi în rândurile cercetaşilor câţiva lupişori care şi-au depus promisiunea într-un cadru festiv.
Ultima zi de activităţi a fost dedicată capitalei. Vizita la Muzeul Naţional al Satului « Dimitrie Gusti » şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală « Grigore Antipa » au fost prilejuri de încântare şi surse de noi informaţii pentru cercetaşi.
Seara, după ce toţi temerarii, exploratorii, seniorii şi liderii din campurile regionale au sosit la Palatul Mogoşoaia, a început ceremonia oficială de deschidere a evenimentului naţional dedicat centenarului cercetăşiei, la care au participat circa 1000 de cercetaşi din toată ţara. Un eveniment cu adevărat incendiar, cu muzică, dans şi artificii, dar şi cu momentele solemne ale intonării imnului şi ridicării steagurilor.
În ultima zi, cercetaşii lupişori, după ce şi-au primit diplomele, şi au strâns tabăra, şi-au luat rămas bun de la noii prieteni, cu promisiunea că se vor revedea vara viitoare.
Centenarul va continua până pe 7 august 2013, iar în zilele de 3-4 august 2013 sunteţi aşteptaţi la Palatul Mogoşoaia la cel mai mare târg de educaţie nonformală, organizat cu ocazia centenarului cercetăşiei.

Ileana Bocanciu
Coordonator programe – ONCR – Centrul Local « Naparis »


Fotografii:

Niciun comentariu:

Colții Doicii - 29 ianuarie 2023