vineri, 4 ianuarie 2013

3. Început de an la înălţime - 3-4 ianuarie 2013


Pentru ca o tură de iarnă la munte să fie o reuşită, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri esenţiale: mai întâi alegerea traseului, în funcţie de tipmul pe care îl avem la dispoziţie şi pregătirea participanţilor; mai apoi starea vremii, despre care trebuie să ne informăm cât mai amănunţit posibil înainte de a pleca la drum; în al treilea rând este nevoie să avem echipamentul potrivit pentru turele de iarnă (bocanci, parazăpezi, haine de vânt, pioleţi, colţari, mănuşi) iar în al patrulea rând este foarte importantă echipa cu care plecăm a drum.
După ce toate aceste lucruri au fost puse la punct, şase temerari ai Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ au plecat joi 3 ianuarie 2013 pe cărările Bucegilor, atât de îndrăgite de foarte multă lume.
Întrucât telecabina de la Buşteni nu funcţiona din cauza vântului, urcarea s-a făcut din Sinaia până la Cota 2000. Preţul unei cartele este de 30 lei / persoană. Plecat de la staţia de telecabină la ora 11:00, grupul a ajuns la Complexul Piatra Arsă (1950m) la ora 12:00. Vremea absolut minunată a însoţit participanţii până la cabana Floare de Colţ (2206m) unde cei doi prieteni, cabanierii Gina şi Ginel s-au întrecut în ospitalitate. Ciorba fierbinte a prins tare bine celor şase montaniarzi pentru că afară, cu tot soarele care strălucea, temperatura era de doar – 10 grade Celsius iar vântul sufla destul de puternic.
După prânzul binevenit, echipa şi-a continuat traseul peste platou, până la punctul cel mai înalt al Bucegilor, Vârful Omu (2507m) sosind la staţia meteorologică odată cu apusul soarelui. Cu toate că vântul bătea în rafale de peste 80 km/oră, făcând astfel ca temperatura resimţită să fie sub  – 20  grade Celsius nu s-a ratat momentul de a face cât mai multe fotografii care să surprindă culorile superbe ale apusului.
Odată sosiţi la staţia meteorologică de pe vârf, cel mai înalt punct din România locuit permanent, ceaiul fierbinte oferit de meteorologi, vechi prieteni şi adevăraţi oameni ai muntelui, i-a încălzit şi revigorat pe temerari, pregătindu-i pentru ultima parte a traseului.
Este bine de ştiut, că pe perioada iernii cabana aflată la cea mai mare altitudine din ţară este închisă, iar staţia meteorologică nu este dotată cu locuri de cazare pentru turişti. Prin urmare, cei care vor să facă ascensiuni la Vâful Omu iarna, trebuie să-şi calculeze foarte atent timpii de mers pentru a nu ajunge în situaţii dificile.
La ora 18:00 a început coborârea, într-un spectacolul fascinant. În timp ce spre vest ultimele raze liliachii ale apusului se stigeau, spre est, steluţele aurii din valea Prahovei se luau la întrecere cu puzderia de stele de pe cer, încât şi vântul uitase să mai bată.
Coborârea până în Şaua Hornurilor s-a făcut fără probleme, iar în Hornul Mălăieşti atenţia a fost sporită la maxim. Dar zăpada întărită, urmele deja existente şi echipamentul potrivit i-au ajutat pe participanţi să ajungă cu bine la baza hornului şi mai apoi, călăuziţi de luminiţele firave, până la Cabana Mălăieşti (1720m) puncul terminus al unei zile minunate. Aici au fost întâpinaţi cu o cameră caldă (30 lei / persoană) şi câte un ceai fierbinte, bucurându-se în sfârşit de o binemeritată odihnă.
Vineri, vremea s-a shimbat. Crestele erau învăluite într-o ceaţă deasă iar fulgii de nea, micuţi şi înţepători îşi făceau de cap. Retragerea s-a făcut prin Valea Glăjăriei până la cabana Diham (1320m), unde Mama Oara îşi aşteaptă ca întotdeauna, neobosită, oaspeţii. Ultima porţiune de traseu, Diham – Gura Diham (982m) – Buşteni a fost un bun prilej pentru a recapitula momentele plăcute sau dificile ale traseului parcurs, dar şi pentru a face noi planuri de viitor.
Au participat: Marius, Ileana, Vali, Silvia, Cătălin şi Irina

Presa: Gazeta Dâmboviţei
             Columna TV  







































































































Niciun comentariu:

Colții Doicii - 29 ianuarie 2023