vineri, 30 decembrie 2011

7. AEFC la final de an 2011 - 30 decembrie 2011


În anul 2010, la sfârşitul lunii martie, s-a înfiinţat Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, organizaţie neguvernamentală care are ca scop atragerea tineretului în practicarea activităţilor cu caracter ecologic, a ecoturismulu şi a turismului specializat, în condiţii de deplină siguranţă şi cu respectatrea şi protejarea mediului înconjurător.
Înfiinţată de câţiva oameni pasionaţi, iubitori ai naturii, cu o foarte bogată experienţă în domeniul activităţii ONG-urilor, asociaţia răspunde nevoii de a avea şi în judeţul Dâmboviţa o organizaţie de profil, numărând în prezent 14 membri şi 23 de voluntari.
Pentru Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, anul 2011 a fost deosebit de bogat. Proiectele sale, proprii sau desfăşurate în parteneriat cu alte organizaţii sau instituţii, s-au încadrat în general în patru programe mari: „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă” – proiecte desfăşurate în mijlocul naturii, bazate pe metodele educaţiei non-formale, "Armonie şi culoare" – proiecte desfăşurate în instituţii de învăţământ, "Răspund prezent!" – proiecte de implicare şi responsabilitate socială,  "Edelweiss" – proiecte în străinătate sau în parteneriat cu alte ţări.
În cadrul primului program, AEFC a reuşit anul acesta să depăşească cifra de 1100 de participanţi în cele 19 etape desfăşurate până acum.
Având în vedere faptul că 2011 a fost Anul European al Voluntariatului, o serie de proiecte din cadrul acestui program, finanţate de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret au fost intitulate sugestiv: „Eco Agent Voluntar”, „Voluntar la Plaiul Domnesc” şi „Voluntar pentru Leaota”. Cei 163 de voluntari implicaţi în aceste proiecte au fost tineri şi profesori de la nouă şcoli colaboratoare din judeţ (Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, Grupul Şcolar Industrial „Nicolae Ciorănescu” Târgovişte, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgovişte, Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte, Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgovişte, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa, Grupul Şcolar Industrial „Ing. Aurel Rainu” Fieni, Şcoala „Diaconu Coresi” Fieni, Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroieni). Alte proiecte ale acestui program au fost: „Şcoala Curajului 2011”, „Luceferi pe cărări de munte” – Ediţia a II-a şi „Chemarea munţilor” – Ediţia a IV-a.
În ceea ce priveşte „Armonie şi culoare”, AEFC a fost prezentă în 2011 cu proiecţii de imagini la Grupul Şcolar Industrial „Aurel Rainu” Fieni în cadrul proiectului „Noi ne promovăm regiunea şi ţara”, sau la “Oportunităţi de colaborare cu ONG-uri din judeţul Dâmboviţa”, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa („Decizii la... dirigenţie”), şi la Şcoala „Elena Donici Cantacuzino” („Test de supravieţuire”).
În programul „Răspund prezent!”, s-a continuat proiectul „Reciclând hârtia, salvezi un copac!” – proiect  de reciclare a maculaturii, demarat pe 5 iunie 2010 de Ziua Internaţională a Mediului, precum şi participarea la proiectul naţional „Let’s Do It Romania” cu implicare in zona Fieni – Moroieni. Împreună cu ONCR CL „Naparis” Pucioasa şi Şcoala „Diaconu Coresi” Fieni, acţiunile „Ziua verde la Fieni” şi „Bătrânii zâmbesc din nou” au pus în mişcare energiile tinereţii pentru a schimba unele lucruri într-un mai bine...
Participarea AEFC alături de Centrul de Iniţiativa pentru Mediu Cluj, în perioada 5-11 noiembrie 2011, la proiectul „Eco cetăţenia europeană şi animaţia în acţiune”, desfăşurat în parteneriat cu alte patru ţări europene (România, Ungaria, Germania şi Marea Britanie) şi organizat de Liga Educaţiei din Franţa (La Ligue de l’Enseignement), în ţara gazdă Franţa, la Remiremont – Xonrupt Longemer – Centre les Jonquille – în vecinătatea Parcului Natural Regional „Ballons des Vosges” a avut ca rezultate crearea unei reţele de lucru, pe proiecte privind dezvoltarea durabilă şi eco-cetăţenia europeană, precum şi o propunere concretă, venită din partea României, pentru derularea unui proiect în parteneriat (România – Franţa – Germania) care să aibă ca finalitate formarea de formatori în domeniul educaţiei ecologice, protecţiei mediului şi a dezvoltării durabile, care se va desfăşura pe perioada a doi ani.
O altă reuşită a tinerei asociaţii în anul 2011 este preluarea în custodie a Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc, arie protejată aflată în vecinătatea Sanatoriului Moroieni şi depunerea la Ministerul Mediului şi Pădurilor a Planului de măsuri şi a Regulamentului rezervaţiei, urmând ca până în primăvara lui 2012 să fie finalizat şi Planul de Magement al rezervaţiei.
Rezultatele muncii voluntarilor AEFC au fost văzute sau recunoscute în presă, la televiziune sau la acţiuni specifice: Târgul ONG-urilor organizat de Europe Direct Târgovişte, festivitatea de premire la acţiunea Let’s Do It Romania precum şi Gala Tinerilor Voluntari organizată de Direcţia pentru Tineret şi Sport a Judeţului Dâmboviţa.
Pentru anul 2012, AEFC şi-a propus continuarea şi diversificarea activităţii în cadrul celor patru programe. Un prim pas a fost deja făcut prin semnarea unui acord de colaborare între AEFC, Organizaţia Naţională Cercetaşii României – Centrul Local „Naparis” Pucioasa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa cu privire la proiectul „Şcoala Altfel – Şcoala Muntelui” care se va derula în aprilie 2012.
Vă aşteptăm alături de noi!

Presa:
Adevărul Târgovişte
Gazeta Dâmboviţei

Niciun comentariu:

Colții Doicii - 29 ianuarie 2023