joi, 2 iunie 2005

SĂ DESCOPERIM ANTARCTICA 23-25 mai 2005

În perioada 23-25 mai 2005, Fundaţia Antarctică Română în colaborare cu Asociaţia de Turism „Chindia”, a organizat o acţiune în judeţul Dâmboviţa, la care au participat 14 şcoli, intitulată „Să descoperim Antarctica”. Scopul acestui proiect a fost popularizarea cercetărilor româneşti în zonele polare, prin prezentarea lucrărilor “Antarctic and Arctic Research” şi a volumului « Ştiinţă pe gheaţă cu chinezii în Antarctica » de către autorul lor, dr. ing. Teodor Gheorghe Negoiţă, cercetător şi explorator polar, iniţiatorul Programului Român de Cercetări Polare în anul 1987, participant la 12 expediţii în Arctica şi Antarctica, primul român care a ajuns la Polul Nord, directorul Institutului Român de Cercetări Polare, reprezentantul României la Tratatul Antarctic, în Comitetul Ştiinţific de Cercetări Antarctice şi Consiliul Managerilor Programelor Naţionale Antarctice.

Luni dimineaţă, programul a început cu vizitarea Şcolii generale Corbii Mari, unde elevii au urmărit o proiecţie de diapozitive şi au aflat lucruri interesante despre ţinuturile îngheţate ale planetei. Câţiva copii au dorit neapărat să cumpere cartea iar întrebările au fost prea multe, pentru timpul relativ scurt al unei ore. Cu aceeaşi atmosferă entuziastă a fost întâmpinat domnul Negoiţă şi la Şcoala Generală Petreşti, atmosferă pentru care mulţumeşte tuturor participanţilor precum şi profesoarei Lia Posta şi domnului director Nelu Dragomir. Următoarea oprire a fost la Liceul Teoretic Titu, unde domnul director Tîrcovnicu Nicolae şi elevii liceului s-au dovedit foarte interesaţi de această întâlnire. Continuându-şi drumul către nord, domnul Teodor Negoiţă a poposit apoi la Grupul Şcolar Agricol Nucet. Aici a fost întâmpinat cum se cuvine de către profesorul de geografie Darius Vasile Şerbănescu, membru al A.T. „Chindia”, care a organizat impecabil activitatea. Programul primei zile s-a încheiat cu o vizită la Ulmi unde întâlnirea cu elevii a fost amânată pentru ziua următoare.

Marţi, a doua zi a programului, a început cu o călătorie în oraşul Moreni, unde aşteptau nerăbdători copiii de la Şcoala Generală nr.3. La sfârşitul vizionării, întrebările nu mai conteneau iar lista cu cei care au vrut cărţi a fost foarte lungă. Mulţumirile pentru organizare le sunt adresate deopotrivă doamnei Directoare precum şi doamnei profesoare Crina Băloiu. Dacă până aici, la întâlniri au participat între 50 şi 70 de elevi în funcţie de posibilitatea de comasare a orelor de curs, la Universitatea „Valahia” – Facultatea de Geografie, în amfiteatrul de la liceul „Voievodul Mircea” au fost prezenţi, mai mult de 300 de elevi şi studenţi, interesaţi de astă dată mai mult de problemele de poluare şi de posibilitatea de a ajunge să facă ei înşişi parte dintr-o echipă de cercetători în Antarctica. Următoarea şcoală inclusă în program a fost Şcoala Generală Ulmi. Prezenţa oficialităţilor comunei dotarea exemplară a şcolii şi primirea caldă l-au impresionat în mod foarte plăcut pe domnul Negoiţă. De asemenea, la fel de entuziasmaţi au fost şi elevii, profesorii şi reprezentanţii Casei Corpului Didactic, care au propus domnului Teodor Negoiţă replicarea acestei acţiuni în cât mai multe şcoli din judeţ. A urmat vizita la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, după care, la finalul zilei, o nouă prezentare la Şcoala Generală nr.3 Doiceşti. Prin intermediul colegei de club Nicoleta Bucur, profesoară aici, întâlnirea cu elevii a fost foarte plăcută, ei fiind interesaţi atât de pinguini şi urşi polari cât şi de taberele montane organizate de A.T. „Chindia”.

Miercuri, ultima zi a acţiunii a fost la fel de încărcată. Dimineaţă, domnul Negoiţă a fost prezent la Şcoala Generală Glodeni, însoţit de profesoara Cătălina Posta, a urmat Şcoala Generală „Diaconu Coressi” din Fieni, şcoală la care a revenit cu mare plăcere, apoi o pauză mai scurtă, la biblioteca Pucioasa. Şi pentru că este vechi prieten al acestor locuri, aici a fost întâmpinat de oficialităţile oraşului, printre care s-a aflat domnul primar Mircea Simion şi domnul profesor Stancu Constantin. Au urmat apoi în serie, vizite şi expuneri de diapozitive sau filme la Şcoala nr.1 „Mihai Viteazul, Şcoala nr.2 Şerbăneşti şi Şcoala nr. 4. „Elena Donici Cantacuzino”.

Acţiunea s-a încheiat miercuri după-amiază şi la ea au participat peste 950 de elevi, studenţi şi profesori care au avut posibilitatea să afle lucruri noi, interesante chiar fascinante, despre ţinuturi mai puţin umblate, dar şi despre eforturile făcute pentru ca cercetările româneşti în domeniu să fie cunoscute şi apreciate pe plan mondial.

Gânduri despre cartea: « Ştiinţă pe gheaţă cu chinezii în Antarctica »

„Cartea de faţă este deopotrivă un document de suflet şi unul de ştiinţă. Prin ea autorul – care are, fără îndoială şi har literar – ne aduce mărturia unui univers îndepărtat, dar şi a frământărilor dinlăuntrul sufletului său bântuit de nelinişti, a românului dornic ca ţara lui să devină co-părtaş la cercetările polare (ideal pentru care exploratorul militează în îndepărtata Antarctică, printre colegii chinezi din expediţie, în forurile internaţionale şi pretutindeni unde i se iveşte prilejul). […] Cred că debutul cu această carte reprezintă un eveniment care se va bucura de primirea cuvenită şi că el va fi urmat şi de alte volume, căci domnul Teodor Gheorghe Negoiţă poartă cu sine o lume exotică şi fascinantă şi aşa cum îl ştiu – generos şi deschis – ne-o va dărui nouă prin alte şi alte pagini, de o nealterată prospeţime, aidoma zăpezilor şi gheţurilor printre care şi-a trăit o bună parte din viaţă…”

Florentin Popescu

„Salutăm efortul domnului dr.ing.Teodor Gheorghe Negoiţă de a aşterne pe hârtie gândurile alături de rezultatele sale ce au marcat colaborarea cu cercetătorii chinezi, din timpul participării la cea de-a 19-a Expediţie Chineză în Antarctica, 2002-2003. Adresându-se cititorilor de toate vârstele, în special tinerilor, această carte pasionantă şi instructivă transmite o sumedenie de cunoştinţe despre oceanul planetar, misteriosul continent Antarctic, despre personalitatea, generozitatea, curajul şi dăruirea echipajului expediţiei chineze.”

XU JIAN

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al

Republicii Populare Chineze în România

Doresc să mulţumesc tuturor colegilor de club pentru ajutorul acordat la organizarea acestei acţiuni: Cătălina Posta, Darius Vasile Şerbănescu, Nicoleta Bucur, Nicu Posta, Violeta Sprinceană, Mariana Beneş precum şi profesorilor implicaţi, din cele 14 şcoli participante.


01 iunie 2005

Ileana Bocanciu – A.T. „Chindia” Târgovişte

Niciun comentariu: