duminică, 31 august 2003

MEMORIALUL "GIONI BABOŞ" 29-31 august 2003 - Fotogafii







































































Devenit deja o tradiţie, memorialul „Gioni Baboş” ajuns la a XIII-a ediţie, ca o întâlnire de suflet între vechi prieteni montaniarzi, s-a transformat în ultimii trei ani în concurs, dotat cu Trofeul „Gioni Baboş”, având probele specifice unei astfel de competiţii: traseu de regularitate, concurs de orientare turistică, teste teoretice, probă culturală, probă surpriză etc.

Anul acesta, Trofeul „Gioni Baboş” s-a desfăşurat în perioada 25-31 august la cabana Diham Pheonix din Munţii Bucegi, dar în perioada 25-29 august participanţii au dat o mană de ajutor ca şi cu alte ocazii la reconstruirea cabanei Diham, arsă din temelii iarna trecută.

La acţiune au participat circa 120 de persoane reprezentând cluburile: BUCUR din Bucureşti, CĂLĂUZA 3+1 din Braşov, COMPASUL din Bucureşti, SALT din Cluj, CERCETAŞII ROMÂNIEI, DÂMBUL MORII din Predeal şi CHINDIA din Târgovişte, precum si persoane particulare, reprezentanţi ai formaţiei Salvamont Dâmboviţa, televiziunea Antena 1 Sinaia. Invitat de onoare a fost alpinistul David Neacşu, organizatorul primei expediţii integral romaneşti care a cucerit „acoperişul lumii”, vârful Everest (8848m), în acest an aniversar când s-au împlinit 50 de ani de la prima sa cucerire.

Din partea Asociaţiei de Turism „Chindia” au participat 18 persoane (Mihai Radu, Nini Porojan, George Matei, Nicuşor Tudosă, Marius Prundaru, Mihnea Prundaru, Gheorghe Mirică, Ilie Olteanu, Rozica Olteanu, Lucia Berechet, Mariana Beneş, Lili Toma, Oana Dărîngă, Gianina Dragomir, Simona Florea, Andra Prundaru, Elena Băcanu şi Ileana Bocanciu).

Sâmbătă, traseul de regularitate parcurs a fost Diham – Valea Glăjăriei (cruce albastră) – Refugiul Salvamont Mălăieşti (bandă albastră) cu întoarcere pe varianta „Tache Ionescu” – Poiana Pichetul Roşu (triunghi roşu) – cabana Poiana Izvoarelor (bandă roşie) – Diham (punct roşu). Traseul a durat 10 ore iar cei mai tineri participanţi au fost Mihnea Prundaru (5 ani) şi Andra Prundaru (3 ani), membri ai A.T.Chindia. Un alt traseu, de dificultate mai mare (Valea Morarului – Valea Adâncă – Acele Morarului – Valea Cerbului – Diham), a fost parcurs de şase membri ai ATC (Mihai, Nini, George, Nicuşor, Lili, Simona) împreună cu David Neacşu şi prietenul său Radu.

Toată ziua vremea a fost splendidă, cu toate că noaptea vântul a bătut în rafale foarte puternice, ameninţând să ia pe sus corturile cu tot cu bagaje şi somnoroşi.

Seara s-au dat şi testele teoretice la care din partea ATC au participat Mihai Radu, Ileana Bocanciu şi Mircă Gheorghe. După aceea, David a povestit despre expediţia din Himalaia şi a răspuns la numeroasele întrebări puse de participanţi, după care seara a continuat cu cântece de cabană şi voie bună pană când ploaia ne-a alungat în corturi.

Duminică, la festivitatea de premiere, a fost dezvelită o placă comemorativă, montată în cinstea celor dispăruţi, iar cabanierilor Oara şi Gigi Bordea, pentru dăruirea şi abnegaţia de care dau dovadă, li s-a acordat o diplomă şi au devenit membri de onoare ai Asociaţiei Române de Turism „Gioni Baboş”.

Pentru participarea atât la muncă cât şi la traseele de regularitate, precum şi pentru obţinerea punctajului cel mai bun la toate probele teoretice (cunoştinţe despre zonă, meteorologie, sanitar), Asociaţia de Turism Chindia a obţinut locul I în clasamentul general, locurile II şi III fiind ocupate de Cercetaşii României şi Bucur din Bucureşti.

Ca întotdeauna prilej de bucurie, Trofeul „Gioni Baboş” a strâns la un loc prieteni vechi, iubitori împătimiţi ai muntelui, dar şi tineri dornici să pătrundă cât mai curând în tainele sale.

Drum bun pe poteci însorite şi să ne revedem cu bine la o viitoare acţiune!


Niciun comentariu: